Wpisy

  • poniedziałek, 24 czerwca 2013
    • Aspartam - idealny substytut cukru

      Cukier jest obecnie jednym z najpopularniejszych i najpowszechniej stosowanych produktów w naszym codziennym życiu. Biały, krystaliczny proszek o specyficznym, słodkim smaku jest wykorzystywany nie tylko do produkcji wszelkiego rodzaju słodyczy, ale również deserów mlecznych, napojów gazowanych i niegazowanych, galaretkach, sypkich budyniach, a co więcej znajduje się niemal we wszystkich tzw. produktach wysoko przetworzonych (w gotowych sosach i potrawach). Cukier jest krótkotrwałym źródłem energii, przyczyniając się jednocześnie do zaostrzenia apetytu oraz chorób cywilizacyjnych takich jak: próchnica zębów- głównie u dzieci, cukrzyca, nadwaga, otyłość oraz wielu innych.

      Producenci żywności jak również wielkie koncerny spożywcze, które uważnie śledzą zmiany na swoim rynku i obserwują zachowania, potrzeby i oczekiwania swoich klientów doskonale zdają sobie sprawę, że w dwudziestym pierwszym wieku świadomość społeczna w dziedzinie racjonalnej i zbilansowanej diety wzrasta, zaś coraz więcej osób szczególną uwagę zwraca na zawartość danego produktu, starając się ograniczyć spożycie cukru do minimum. Producenci i koncerny spożywcze poszukują więc nowych rozwiązań, dzięki którym podniosą atrakcyjność swoich artykułów przy zachowaniu ich słodkiego smaku. Idealnym rozwiązaniem staje się stosowanie sztucznej substancji słodzącej o nazwie aspartam, która obecnie jest najpopularniejszym substytutem cukru. Aspartam zachowuje słodki smak określonego produktu, a przy tym nie powoduje nadwagi, otyłości, próchnicy zębów u dzieci czy innych, niebezpiecznych chorób cywilizacyjnych. Może być dodawany nie tylko do wyrobów spożywczych, ale także jako samodzielny dodatek do kawy, herbaty oraz wielu innych napojów i potraw. Aspartam stanowi obecnie najpoważniejszą i największą konkurencję dla swojego rywala czyli cukru, spychając biały, krystaliczny i wysokokaloryczny proszek zdecydowanie na dalszy plan.

       

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      benjaminvillatoro38185
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 czerwca 2013 10:35

Archiwum

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa